Syawal ke-4

Salam ceria.

Raya tahun ni, sungguh hectic! Nama aje raya di KL tapi sebenarnya, berjalan hingga ke Bentong (rumah emak sedara) dan Raub (abt 1.5 hrs from KL). Dulu di Raub banyak emas, itulah sebab namanya ‘raub’ = meraup emas. Mengikut cerita sesetengah org, punya la banyak emas, bila cabut ubi keladi yg ditanam, ketulan2 emas akan terlekat pada tanahnya. Hihi. Bentong (Ketari) pula tempat lahir saya. Dulu agaknya di Ketari ramai org pandai menari. Hehe. 

Di Raub juga ibu saya (dah 63 usianya) jumpa jiran2 lamanya yg dah dekat 40 tahun tak jumpa! Nostalgia sungguh. Sebak jugak bila keluar cerita si anu dah meninggal atau si anu sedang sakit. Tapi itulah hakikatnya. Kita yg sihat ni, alhamdulillah. Bersyukur la selalu, eik?

Emm…masih mood cuti ke? Tentu sukar nak kembali menyambung karya, kan? Jadi, apa tips terbaik agar momentum menulis kekal seperti sebelum raya?
* baca semula karya (bab akhir dah memadai) utk mendapatkan mood supaya wujud kesinambungan sepanjang berkarya
* semak semula date-line (sebelum mula menulis setiap novel, rangkakan jangkamasa anda ingin habiskan. Contoh paling mudah, untuk novel 600 mukasurat, jika anda mampu menulis 10 mukasurat sehari, anda perlukan 60 hari = 2 bulan. Jika anda bercadang untuk berehat 5 hari sempena raya [atau apa2 saja], date-line akan berganjak ke 65 hari…stick to your schedule!)
* rasa penat? atau masih dalam suasana beraya? Jangan dibelenggu oleh perasaan. Bayangkan, berapa ramai lagi penulis yg sedang tekun menyiapkan karya – anda tentu tidak mahu buku mereka memenuhi rak di kedai sedangkan buku anda masih terperap di dalam pc? ‘Ketakutan’ ini dah cukup utk merangsang anda, sebetulnya!

Salam manis.

Advertisements

Bersama Dr.Sheikh

01.gif

Gembira, terharu dan bersyukur tika melihat Soyuz berlepas ke ISS semalam. Sesiapa yg pernah membaca novel saya, Impian Terindah, mungkin akan lebih memahami perasaan saya.

Gaya bahasa

Mungkin saya bukanlah orang paling tepat untuk berbicara tentang novel cinta (ramai lagi di luar sana yg lebih terror dan menonjol) tapi rasanya, bolehlah saya kongsi sedikit pengalaman.

*Gaya Bahasa
Gaya bahasa atau stail adalah ‘kekuatan’ penulis. Setiap penulis mempunyai stail yg berbeza dalam persembahan novel mereka. Jika anda mempunyai stail tersendiri yg hebat, anda dikirakan sebagai seorang penulis yg outstanding. Jadi, bagaimana nak dapatkan stail begitu? Kita masih boleh meniru stail penulis pujaan kita tetapi jangan sampai terikut-ikut dari segi struktur ayat dsbnya. Cuba dapatkan stail sendiri dengan bereksperimen. Baca sebanyak buku yg mungkin dengan pandangan kritikal terhadap stail penulis tersebut. Buat perbandingan antara buku. Anda akan dapati, anda boleh cipta stail tersendiri merangkumi beberapa aspek dalam buku2 tersebut. Pada mulanya mungkin sukar untuk mengadaptasi tapi lama-kelamaan, anda akan rasa selesa.

*Bahasa indah
Salah satu cara untuk menyuntikkan bahasa indah ke dalam karya adalah dengan membaca banyak buku/novel nukilan beberapa penulis ‘nama besar’ yg terkenal (pada zamannya atau zaman sekarang). Novel klasik mereka harus dijadikan guideline. Shahnon Ahmad, mungkin dengan ‘Ranjau Sepanjang Jalan’, A.Samad Said dengan ‘Salina’ atau Azizi Hj Abdullah dgn ‘Seorang Tua di Kaki Gunung’; sekadar menyebut beberapa nama. Deskripsi latar (langit, laut, gunung dll) atau wajah seseorang (fizikal/emosi) akan memberi keindahan pada karya. Ini mungkin terbit dari hati penulis itu sendiri – cuba fikirkan bila dan di mana fikiran anda terangsang untuk berpuitis.
Adakah bila berada di tepi laut?
Adakah bila mendengar lagu sentimental?
Adakah setelah membaca novel yg menyentuh hati?
 

Jangan give-up kalau tak boleh pada percubaan pertama atau kedua. Menjadi penulis bukanlah mudah, sebenarnya. Sesetengah orang mengambil masa lima bulan untuk menjadi terkenal, sesetengahnya lima tahun; selebihnya mungkin selepas kematian penulis.

Ada penulis berbakat, ada penulis rajin. Penulis berbakat yg malas takkan ke mana2. Penulis rajin akan terus berusaha sehingga berjaya menghasilkan karya yg akan diiktiraf, meraih anugerah dan diingati sepanjang zaman.

05:43

88.1Mhz pula…

Salam semua.

Tiba-tiba saja Jaafar Onn call petang semalam, suruh saya standby esok (Selasa) antara 10-12 tghari untuk sesi temubual melalui telefon dengannya. Dia kan sekarang Anchorman (DJ) di WFM frekuensi 88.1 (Radio Wanita)? Dia kata, kena sediakan satu resepi untuk dikongsi dengan pendengar. Ketika ini, Radio Wanita hanya beroperasi di Lembah Kelang saja, nampaknya geng yg jauh-jauh tak dapat dengar laa…takpe, nanti saya postkan resepinya di sini, ya?

07:30

Feminin Oktober

baru_feminin.jpg
cover feminin oktober 2007.

  fem1.jpg

fem2.jpg

Juadah Raya?

Bila sebut Hari Raya, apakah makanan yg pertama terlintas pada fikiran kalian? Lemang, ketupat atau dodol? Bauhulu atau wajek?

Apa yg tak menariknya sekarang, oleh kerana kuih-muih atau lauk-pauk itu boleh dibeli sepanjang tahun, maka dah hilanglah apa yg dikatakan sebagai keglamorannya. Zaman dulu (tak berapa lamalah, mungkin tahun 1960-70an), semua juadah raya hanya dapat dinikmati pada – Hari Raya! Jadi, suasana menarik sungguh sebab kita dah rasa ‘rindu’ pada juadah tersebut. Kini? Tengok dodol, biasa saja. Belek wajek, ahh, baru minggu lepas beli kat pasar malam. Lihat lemang, emm, kat pasar tani berlonggok. Nasi impit, kuah kacang, masak lodeh semua dah jadi juadah rutin di gerai waktu sarapan. Erks, bosannya!

Jadi, macam mana nak kembalikan semula juadah yg benar-benar nostalgia? Yg, bak kata orang, kita boleh associate dengan raya saja. Nampak macam raya 20 tahun lagi pun tak berubahlah…jom kita pakat create sesuatu yg khusus untuk raya – biar anak cucu kita di tahun 2020 nanti kata, ni juadah warisan neneknya di tahun 2007. Hehe.

Nak tulis novel?

Salam untuk semua.

Kelmarin ada seseorang mengirimkan emel, ingin tahu prosedur menulis novel dan hal2 yg sewaktu dengannya. So, saya ambil kesempatan ni untuk huraikan serba sedikit:

Font & Spacing
Lebih baik pilih Times New Roman saiz 12. Spacing pula langkau dua baris (double spacing). Mulakan bab baru di mukasurat baru, dengan bilangan bab dan tajuk kecil (jika ada).
ps: Anehnya saya, kalau nak mula novel baru kena cari font yg sesuai baru boleh mula. Takde kategori khusus, hanya apa yg dipanggil ‘gerak hati’. Kadangkala saiz 11,bergantung pada font. Saya lebih suka spacing 1.5. Personally, tak berapa suka Times New Roman (too formal, hehe…)

How long?
Bergantung pada soalan ini: Di mana karya nak dihantar? Beli beberapa buah buku terbitan syarikat tersebut dan tengoklah kecenderungan mereka. Ok, jika novel untuk kanak2 atau remaja (khusus untuk remaja di sekolah), pastilah lebih pendek. Jika novel berunsur cinta tentulah mencapai 550 muka surat atau lebih sedikit. Jika didapati terlalu panjang, Editor akan suruh potong. Kalau terlalu pendek, mungkin harga novel yg sudah siap agak murah.
ps: Manuskrip akan melalui pelbagai proses dan berapa tebal hasilnya setelah siap sukar dijangkakan dengan tepat. Give an allowance of 15-20 pages from the original manuscript.

How to send?
Hantar sendiri (jika tinggal berdekatan penerbit) atau kirimkan melalui Pos Laju/Pos Berdaftar. Sertakan surat mengesahkan penerimaan (oleh penerbit) yg akan dikirimkan kembali kepada anda. Ini adalah penting sebagai bukti i.e. black-and-white. Kalau main telefon saja, orang boleh lupa (unless u tape the conversation, which is unlikely…)
ps: Kalau u dah jadi penulis best-seller, boleh emelkan saja manuskrip, penerbit akan terima dengan senang hati…haha! (Bukan, bukan saya, ehh…saya masih kena hantar yg diprint & dibind dulu!!)

Radio24

Assalamualaikum.

01.jpg

02.jpg

Jumaat lepas saya dijemput ke Radio24 (frekuensi 93.9) oleh Anchorwoman, Nazira Noran. Kami on-air selama kira-kira 30 minit, bercakap tentang Kuih-muih Asli: Adakah ia semakin dilupakan? Ada caller yang bertanyakan tentang pelbagai perkara termasuk meminta saya membuat buku-buku masakan kuih-muih tersebut.

Untuk pengetahuan anda, ia sudah lama terbit dan merangkumi seluruh Semenanjung; iaitu:
1) Variasi Masakan Utara
2) Variasi Masakan Selatan
3) Variasi Masakan Pantai Timur

Bukan saja mengandungi resepi kuih-muih tetapi juga masakan di negeri-negeri tersebut. Jangan lupa beli dan cuba, ok? Harganya cuma RM19.90 sebuah (70 resepi setiap satu lengkap dengan foto).

Sekian.

Berbuka Puasa dengan Adam AF2

Salam manis untuk semua!

Inilah entry pertama untuk laman wordpress saya.

adom.jpg

Last Saturday, 22nd Sept, I was at the Berbuka Puasa function organised by Adam AF2 Fan Club. It was held at The Summit Hotel, USJ. AFCM had also invited orphans from Rumah Titian Kasih. They performed some songs and a few of them stole our hearts with their funny antics. Adam was so sporting, and he managed to crack jokes that made everyone laughed. He sang wonderfully and truly entertained the audience (especially his fans) who came from all over Malaysia. Many varieties of food were served and it was a memorable ‘red-n-black’ night.

Adios.

Welcome to Norzailina’s new blog.

Welcome here. Feel free to surf and get to know Norzailina Nordin’s world.

Thank you.

Newer entries »