Lagi tentang IT

Friends,

Do visit http://duniatiger.blogspot.com
for the latest article on my novel, Impian Terindah.

Impian Terindah

Dipetik daripada laman web Alaf21 FC & Alaf 21

 tentangbulan.jpg

Penulis Norzailina Nordin, apabila ditanyakan komen mengenai Angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar yang berjaya ke angkasa turut merasa teruja dan bangga. Ini kerana beliau pernah bersua dengan angkasawan tersebut selain telah mengabdikan namanya dalam novel terbaru yang berbentuk futuristik iaitu “Impian Terindah”.

“You have a great imagination there. It’s an honor to be stated in your novel. Thanks again.” – Dr. Sheikh Muszaphar

~ Inilah kata-kata balasan emel Dr. Sheikh Muszaphar yang bertarikh 24 Januari 2007 setelah saya meminta keizinan beliau untuk memasukkan namanya di dalam novel Impian Terindah. Sebelum itu, saya emelkan sinopsis tentang novel tersebut dan memberitahunya perihal Kapten Sheikh Qirdan (jurutera aeronautikal). Pada tahun 2124, Kapten Sheikh Qirdan (cicit Dr. Sheikh Muszaphar) menjejakkan kaki ke bulan untuk membina pelantar kapal angkasa yang bekal berlepas ke planet Marikh.

~ Setelah menyerahkan novel tersebut kepada Dr. Sheikh Muszaphar pada 7 Julai 2007, beliau berkata akan membacanya di dalam kapal terbang semasa dalam perjalanan pulang ke Moscow. Antara kata-kata beliau semasa membelek buku itu, “Mana nama saya?”. Bila saya tunjukkan ayat pertama di dalam novel tersebut (sudah tercatat namanya), dia tersenyum lebar.

~ Dia sentiasa memberikan perangsang untuk berjaya tidak mengira kepada siapa, termasuk saya, yang antara lain katanya, “Having written 23 novels is a great achievement… may you continue to write more wonderful books in future.”. Dia selalu menasihati pelajar yang ditemuinya supaya belajar bersungguh-sungguh, yang bekerja agar berdedikasi serta memikul tanggungjawab dengan penuh tekun dan amanah.

Norzailina Nordin

Umum sudah sedia maklum tentang peristiwa bersejarah ini. Dr. Sheikh Muszaphar, 35 telah pun bertolak ke ISS sejauh 350km seterusnya mengelilingi orbit bumi, menjalankan kajian dan penyelidikan sains di angkasa lepas. Ini merupakan satu kebanggaan bagi seluruh rakyat Malaysia.

Bersyukur kita kerana Angkasawan Malaysia ini telah dapat menjalankan misinya dengan lancar serta mengharumkan nama negara di persada dunia khususnya dalam bidang aeroangkasa.

Hoorey for Friday

Sedara/sedari,

Mulai 26-28 Oktober ini (Jumaat-Ahad), saya akan berada di Kuantan. Hah? Ada apa kat Kuantan? Banyak, nanti saya cerita lepas saya balik dari sana. Bukan, bukan untuk Demo Memasak. Kali ni bukan juga untuk jalan2 makan angin tapi nak menghadiri Simposium Penulis Pelbagai Kaum Ke-VIII sempena Hari Sastera 2007.

Rasa seronok dan tak sabar nak kutip ilmu daripada pembentang seperti SN Dato’ A.Samad Said, Sdr. Faisal Tehrani, En. A.Wahab Hamzah dan En. Mahat a/l Cina (yg pernah menjemput saya untuk on-air bersamanya di Radio Asyik). Pelbagai acara menarik sudah disediakan dan saya pasti takkan lepaskan peluang beramah mesra dgn peserta2 simposium dari seluruh negara, termasuk Sabah & Sarawak.

Salam manis.

Syawal ke-4

Salam ceria.

Raya tahun ni, sungguh hectic! Nama aje raya di KL tapi sebenarnya, berjalan hingga ke Bentong (rumah emak sedara) dan Raub (abt 1.5 hrs from KL). Dulu di Raub banyak emas, itulah sebab namanya ‘raub’ = meraup emas. Mengikut cerita sesetengah org, punya la banyak emas, bila cabut ubi keladi yg ditanam, ketulan2 emas akan terlekat pada tanahnya. Hihi. Bentong (Ketari) pula tempat lahir saya. Dulu agaknya di Ketari ramai org pandai menari. Hehe. 

Di Raub juga ibu saya (dah 63 usianya) jumpa jiran2 lamanya yg dah dekat 40 tahun tak jumpa! Nostalgia sungguh. Sebak jugak bila keluar cerita si anu dah meninggal atau si anu sedang sakit. Tapi itulah hakikatnya. Kita yg sihat ni, alhamdulillah. Bersyukur la selalu, eik?

Emm…masih mood cuti ke? Tentu sukar nak kembali menyambung karya, kan? Jadi, apa tips terbaik agar momentum menulis kekal seperti sebelum raya?
* baca semula karya (bab akhir dah memadai) utk mendapatkan mood supaya wujud kesinambungan sepanjang berkarya
* semak semula date-line (sebelum mula menulis setiap novel, rangkakan jangkamasa anda ingin habiskan. Contoh paling mudah, untuk novel 600 mukasurat, jika anda mampu menulis 10 mukasurat sehari, anda perlukan 60 hari = 2 bulan. Jika anda bercadang untuk berehat 5 hari sempena raya [atau apa2 saja], date-line akan berganjak ke 65 hari…stick to your schedule!)
* rasa penat? atau masih dalam suasana beraya? Jangan dibelenggu oleh perasaan. Bayangkan, berapa ramai lagi penulis yg sedang tekun menyiapkan karya – anda tentu tidak mahu buku mereka memenuhi rak di kedai sedangkan buku anda masih terperap di dalam pc? ‘Ketakutan’ ini dah cukup utk merangsang anda, sebetulnya!

Salam manis.

Gaya bahasa

Mungkin saya bukanlah orang paling tepat untuk berbicara tentang novel cinta (ramai lagi di luar sana yg lebih terror dan menonjol) tapi rasanya, bolehlah saya kongsi sedikit pengalaman.

*Gaya Bahasa
Gaya bahasa atau stail adalah ‘kekuatan’ penulis. Setiap penulis mempunyai stail yg berbeza dalam persembahan novel mereka. Jika anda mempunyai stail tersendiri yg hebat, anda dikirakan sebagai seorang penulis yg outstanding. Jadi, bagaimana nak dapatkan stail begitu? Kita masih boleh meniru stail penulis pujaan kita tetapi jangan sampai terikut-ikut dari segi struktur ayat dsbnya. Cuba dapatkan stail sendiri dengan bereksperimen. Baca sebanyak buku yg mungkin dengan pandangan kritikal terhadap stail penulis tersebut. Buat perbandingan antara buku. Anda akan dapati, anda boleh cipta stail tersendiri merangkumi beberapa aspek dalam buku2 tersebut. Pada mulanya mungkin sukar untuk mengadaptasi tapi lama-kelamaan, anda akan rasa selesa.

*Bahasa indah
Salah satu cara untuk menyuntikkan bahasa indah ke dalam karya adalah dengan membaca banyak buku/novel nukilan beberapa penulis ‘nama besar’ yg terkenal (pada zamannya atau zaman sekarang). Novel klasik mereka harus dijadikan guideline. Shahnon Ahmad, mungkin dengan ‘Ranjau Sepanjang Jalan’, A.Samad Said dengan ‘Salina’ atau Azizi Hj Abdullah dgn ‘Seorang Tua di Kaki Gunung’; sekadar menyebut beberapa nama. Deskripsi latar (langit, laut, gunung dll) atau wajah seseorang (fizikal/emosi) akan memberi keindahan pada karya. Ini mungkin terbit dari hati penulis itu sendiri – cuba fikirkan bila dan di mana fikiran anda terangsang untuk berpuitis.
Adakah bila berada di tepi laut?
Adakah bila mendengar lagu sentimental?
Adakah setelah membaca novel yg menyentuh hati?
 

Jangan give-up kalau tak boleh pada percubaan pertama atau kedua. Menjadi penulis bukanlah mudah, sebenarnya. Sesetengah orang mengambil masa lima bulan untuk menjadi terkenal, sesetengahnya lima tahun; selebihnya mungkin selepas kematian penulis.

Ada penulis berbakat, ada penulis rajin. Penulis berbakat yg malas takkan ke mana2. Penulis rajin akan terus berusaha sehingga berjaya menghasilkan karya yg akan diiktiraf, meraih anugerah dan diingati sepanjang zaman.

05:43

Nak tulis novel?

Salam untuk semua.

Kelmarin ada seseorang mengirimkan emel, ingin tahu prosedur menulis novel dan hal2 yg sewaktu dengannya. So, saya ambil kesempatan ni untuk huraikan serba sedikit:

Font & Spacing
Lebih baik pilih Times New Roman saiz 12. Spacing pula langkau dua baris (double spacing). Mulakan bab baru di mukasurat baru, dengan bilangan bab dan tajuk kecil (jika ada).
ps: Anehnya saya, kalau nak mula novel baru kena cari font yg sesuai baru boleh mula. Takde kategori khusus, hanya apa yg dipanggil ‘gerak hati’. Kadangkala saiz 11,bergantung pada font. Saya lebih suka spacing 1.5. Personally, tak berapa suka Times New Roman (too formal, hehe…)

How long?
Bergantung pada soalan ini: Di mana karya nak dihantar? Beli beberapa buah buku terbitan syarikat tersebut dan tengoklah kecenderungan mereka. Ok, jika novel untuk kanak2 atau remaja (khusus untuk remaja di sekolah), pastilah lebih pendek. Jika novel berunsur cinta tentulah mencapai 550 muka surat atau lebih sedikit. Jika didapati terlalu panjang, Editor akan suruh potong. Kalau terlalu pendek, mungkin harga novel yg sudah siap agak murah.
ps: Manuskrip akan melalui pelbagai proses dan berapa tebal hasilnya setelah siap sukar dijangkakan dengan tepat. Give an allowance of 15-20 pages from the original manuscript.

How to send?
Hantar sendiri (jika tinggal berdekatan penerbit) atau kirimkan melalui Pos Laju/Pos Berdaftar. Sertakan surat mengesahkan penerimaan (oleh penerbit) yg akan dikirimkan kembali kepada anda. Ini adalah penting sebagai bukti i.e. black-and-white. Kalau main telefon saja, orang boleh lupa (unless u tape the conversation, which is unlikely…)
ps: Kalau u dah jadi penulis best-seller, boleh emelkan saja manuskrip, penerbit akan terima dengan senang hati…haha! (Bukan, bukan saya, ehh…saya masih kena hantar yg diprint & dibind dulu!!)