Jemu Part 2

Atas dasar menyahut cabaran, saya elaborate sikit tentang topik (yg kalau tak betul cara menanganinya, jadi haru…hihi) iaitu:

*Jemu suami/isteri
Mari kita lihat beberapa kategori jemu antara suami/isteri yg mungkin timbul:
(i) jemu masakan
~ belikan buku2 masakan dan sama2 belek, jangan beli dan suruh isteri masak je. Suami kena tengok juga dan kata, “Yang, cuba masak ikan macam ni…nampak sedap.” Suami sama2lah tolong di dapur supaya semangat isteri naik sikit. Kalau tak tahu langsung kupas bawang, pura-pura la lap meja atau buat air untuk isteri, alangkah bahagianya! Ni bila isteri beli buku, suami marah2 la pulak atau perli kalau dia tak cuba resepi. Come on, man!

(ii) jemu rutin yg sama
~ sesekali bawalah isteri tengok wayang. Ni sesuai la kalau anak2 dah besar (& tak mau ikut – kalau mereka ikut, nak tgk citer kartun/binatang je). Bagi yg anak2 masih kecil, sabarlah kerana masanya akan tiba bila kamu berdua boleh kembali menjadi pakwe & makwe. Hujung minggu pergi berjemaah di masjid yg berbeza. Selalu kuliah Ahad (selepas Subuh) di Masjid Bangsar, minggu depan pergi pula ke Masjid Ampang, minggu berikutnya di Masjid Kepong…boleh sembang dgn suami/isteri tentang masjid2 yg dikunjungi, tiadalah jemu lagi (utk cari topik berbual).

(iii) buat kejutan
~ ni kira macam buat sesuatu yang exciting (untuk hilangkan jemu). Bergantung pada budget. Kalau berduit, belikan hadiah mahal. Isteri boleh tempah meja di restoran ternama, belanja suami makan. Atau tempah bilik di hotel pada hujung minggu.  Atau bawa keluarga bercuti. Pasti isteri/suami tak jemu dgn pasangan begini. Sentiasa happening…

(iv) jemu penampilannya
~ belikan baju baru, tak perlu tunggu waktu birthday atau Hari Raya je. Atau perfume baru biar bau dia lain sikit dari biasa. Takkan 10 tahun kahwin asyik berbau minyak wangi sama, kut? Isk, isk, jemunya…

(v) jemu yg-tak-boleh-cerita
~ cuba bawakan watak berbeza, siap dengan pakaian lain drpd yg lain, ubah suara mirip gadis penggoda di jalanan atau perempuan joget, mekap mcm bintang filem (sekadar menyebut beberapa contoh). Pasti tak jemu…hehe.

Maaf kalau ada tersinggung, ini sekadar hiburan semata-mata.
😉

Advertisements

Jemu

Rakan taulan,
Tentu sekali kita pernah berasa jemu. Sebagai manusia, adalah biasa jadi bosan terhadap rutin yang saban hari sama. Sebagai pekerja, jika tugasan tidak berubah selama 3 atau 4 tahun, jemu juga, bukan? Jadi, bagaimana hendak melepaskan diri dari rantai jemu yang membelenggu diri? Sebelum itu, mari saya tunjukkan kamu beberapa kategori jemu:

*Jemu masak
Kalau tiap2 hari goreng ikan, tumbuk sambal belacan, tumis sayur dan buat sup ayam, pastilah jemu masuk ke dapur satu fenomena buat kaum ibu (& isteri, hihihi). Untuk elakkan, setiap Sabtu/Ahad, buatkan senarai menu untuk seminggu. Dengan cara ini, kamu boleh cuba masakan berbeza untuk setiap hari dalam minggu itu…bila bershopping, simpan bahan (dlm freezer) yg nak digunakan terlebih dulu di bahagian depan, manakala yg lain di belakang, mengikut turutan dlm menu seminggu.

*Jemu makan
Anak2 mungkin jemu sebab ikan masak kicap atau sambal tumis tak berubah rasanya selama bertahun-tahun. Bila dah tau macam mana rasanya, tentulah tak suka dan tiada selera untuk makan. Untuk atasi, tukar jenama kicap/sos cili/sos tomato/sos tiram/cili kisar yg kamu gunakan. Rasa masakan tentu berubah!

*Jemu sajian serupa
Ini mudah saja. Cuba resepi baru tapi jangan ubah semuanya sekaligus. Maksudnya, kalau anak2 kamu suka sambal tumis, biar dulu dalam menu…ubah satu lagi masakan, katakanlah masak kicap ikan jadi masak taucu. Dgn cara ni, sajian baru dapat diperkenalkan secara perlahan-lahan. Ia proses memvariasikan sajian.

*Jemu menulis
Penyakit penulis yg dikenali juga sebagai writer’s block. Tiada satu patah perkataan pun yg terbit dari minda, kamu kecewa, kamu marahkan diri sendiri, kamu mengamuk dan keadaan jadi makin runcing. Apa nak buat, ya?
~ sembahyang & minta petunjuk/ilham
~ capai buku/novel/akhbar & baca (walau tiada kaitan dgn apa yg kamu tulis)
~ tonton tv/vcd filem yg kamu gemari
~ masak makanan yg kamu sukai (terapi minda)
~ berinteraksi dgn kawan2 siber di blog (berhati2 jgn keterlaluan)

*Jemu suami/isteri
No comments  😉

ps: Takziah buat keluarga Dr.Sheikh Muszaphar…

An evening in Rebung…

Koleksi foto sekitar ‘Majlis Penyerahan’ novel. Perjumpaan ini diadakan di Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur pada bulan Julai lalu.

sh03.jpg

sh02.jpg

sh01.jpg

sh051.jpg

Impian Terindah

Dipetik daripada laman web Alaf21 FC & Alaf 21

 tentangbulan.jpg

Penulis Norzailina Nordin, apabila ditanyakan komen mengenai Angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar yang berjaya ke angkasa turut merasa teruja dan bangga. Ini kerana beliau pernah bersua dengan angkasawan tersebut selain telah mengabdikan namanya dalam novel terbaru yang berbentuk futuristik iaitu “Impian Terindah”.

“You have a great imagination there. It’s an honor to be stated in your novel. Thanks again.” – Dr. Sheikh Muszaphar

~ Inilah kata-kata balasan emel Dr. Sheikh Muszaphar yang bertarikh 24 Januari 2007 setelah saya meminta keizinan beliau untuk memasukkan namanya di dalam novel Impian Terindah. Sebelum itu, saya emelkan sinopsis tentang novel tersebut dan memberitahunya perihal Kapten Sheikh Qirdan (jurutera aeronautikal). Pada tahun 2124, Kapten Sheikh Qirdan (cicit Dr. Sheikh Muszaphar) menjejakkan kaki ke bulan untuk membina pelantar kapal angkasa yang bekal berlepas ke planet Marikh.

~ Setelah menyerahkan novel tersebut kepada Dr. Sheikh Muszaphar pada 7 Julai 2007, beliau berkata akan membacanya di dalam kapal terbang semasa dalam perjalanan pulang ke Moscow. Antara kata-kata beliau semasa membelek buku itu, “Mana nama saya?”. Bila saya tunjukkan ayat pertama di dalam novel tersebut (sudah tercatat namanya), dia tersenyum lebar.

~ Dia sentiasa memberikan perangsang untuk berjaya tidak mengira kepada siapa, termasuk saya, yang antara lain katanya, “Having written 23 novels is a great achievement… may you continue to write more wonderful books in future.”. Dia selalu menasihati pelajar yang ditemuinya supaya belajar bersungguh-sungguh, yang bekerja agar berdedikasi serta memikul tanggungjawab dengan penuh tekun dan amanah.

Norzailina Nordin

Umum sudah sedia maklum tentang peristiwa bersejarah ini. Dr. Sheikh Muszaphar, 35 telah pun bertolak ke ISS sejauh 350km seterusnya mengelilingi orbit bumi, menjalankan kajian dan penyelidikan sains di angkasa lepas. Ini merupakan satu kebanggaan bagi seluruh rakyat Malaysia.

Bersyukur kita kerana Angkasawan Malaysia ini telah dapat menjalankan misinya dengan lancar serta mengharumkan nama negara di persada dunia khususnya dalam bidang aeroangkasa.

Hoorey for Friday

Sedara/sedari,

Mulai 26-28 Oktober ini (Jumaat-Ahad), saya akan berada di Kuantan. Hah? Ada apa kat Kuantan? Banyak, nanti saya cerita lepas saya balik dari sana. Bukan, bukan untuk Demo Memasak. Kali ni bukan juga untuk jalan2 makan angin tapi nak menghadiri Simposium Penulis Pelbagai Kaum Ke-VIII sempena Hari Sastera 2007.

Rasa seronok dan tak sabar nak kutip ilmu daripada pembentang seperti SN Dato’ A.Samad Said, Sdr. Faisal Tehrani, En. A.Wahab Hamzah dan En. Mahat a/l Cina (yg pernah menjemput saya untuk on-air bersamanya di Radio Asyik). Pelbagai acara menarik sudah disediakan dan saya pasti takkan lepaskan peluang beramah mesra dgn peserta2 simposium dari seluruh negara, termasuk Sabah & Sarawak.

Salam manis.

Sunset in Klang

klang_01.jpg
Senja 17 Oktober 2007, Pelabuhan Utara Klang disimbahi cahaya keemasan mentari yg sedang terbenam. Sendirian di tepi pantai adalah saat yg cukup mengasyikkan.

klang_02.jpg
Pergi sejauh Pantai Jimbaran, Bali pun tidak dapat menikmati keindahan seumpama ini. Bak kata pepatah, ‘Being at the right place, at the right time’. One of the greatest moments for a writer to maximize her romantic feelings. Hehe.

 

I know what I did last raya!!

raya_05.jpg
The weather was fantastic, macam spring kat UK.

 raya_01.jpg
Horse-riding, beb…!

 raya_02.jpg
Dah terlambat nak join team Lord of The Rings!

 raya_03.jpg
Takde senduk, kayu golf pun jadilah…

raya_04.jpg
Flowers are a girl’s best friend…

Syawal ke-4

Salam ceria.

Raya tahun ni, sungguh hectic! Nama aje raya di KL tapi sebenarnya, berjalan hingga ke Bentong (rumah emak sedara) dan Raub (abt 1.5 hrs from KL). Dulu di Raub banyak emas, itulah sebab namanya ‘raub’ = meraup emas. Mengikut cerita sesetengah org, punya la banyak emas, bila cabut ubi keladi yg ditanam, ketulan2 emas akan terlekat pada tanahnya. Hihi. Bentong (Ketari) pula tempat lahir saya. Dulu agaknya di Ketari ramai org pandai menari. Hehe. 

Di Raub juga ibu saya (dah 63 usianya) jumpa jiran2 lamanya yg dah dekat 40 tahun tak jumpa! Nostalgia sungguh. Sebak jugak bila keluar cerita si anu dah meninggal atau si anu sedang sakit. Tapi itulah hakikatnya. Kita yg sihat ni, alhamdulillah. Bersyukur la selalu, eik?

Emm…masih mood cuti ke? Tentu sukar nak kembali menyambung karya, kan? Jadi, apa tips terbaik agar momentum menulis kekal seperti sebelum raya?
* baca semula karya (bab akhir dah memadai) utk mendapatkan mood supaya wujud kesinambungan sepanjang berkarya
* semak semula date-line (sebelum mula menulis setiap novel, rangkakan jangkamasa anda ingin habiskan. Contoh paling mudah, untuk novel 600 mukasurat, jika anda mampu menulis 10 mukasurat sehari, anda perlukan 60 hari = 2 bulan. Jika anda bercadang untuk berehat 5 hari sempena raya [atau apa2 saja], date-line akan berganjak ke 65 hari…stick to your schedule!)
* rasa penat? atau masih dalam suasana beraya? Jangan dibelenggu oleh perasaan. Bayangkan, berapa ramai lagi penulis yg sedang tekun menyiapkan karya – anda tentu tidak mahu buku mereka memenuhi rak di kedai sedangkan buku anda masih terperap di dalam pc? ‘Ketakutan’ ini dah cukup utk merangsang anda, sebetulnya!

Salam manis.

Bersama Dr.Sheikh

01.gif

Gembira, terharu dan bersyukur tika melihat Soyuz berlepas ke ISS semalam. Sesiapa yg pernah membaca novel saya, Impian Terindah, mungkin akan lebih memahami perasaan saya.

Gaya bahasa

Mungkin saya bukanlah orang paling tepat untuk berbicara tentang novel cinta (ramai lagi di luar sana yg lebih terror dan menonjol) tapi rasanya, bolehlah saya kongsi sedikit pengalaman.

*Gaya Bahasa
Gaya bahasa atau stail adalah ‘kekuatan’ penulis. Setiap penulis mempunyai stail yg berbeza dalam persembahan novel mereka. Jika anda mempunyai stail tersendiri yg hebat, anda dikirakan sebagai seorang penulis yg outstanding. Jadi, bagaimana nak dapatkan stail begitu? Kita masih boleh meniru stail penulis pujaan kita tetapi jangan sampai terikut-ikut dari segi struktur ayat dsbnya. Cuba dapatkan stail sendiri dengan bereksperimen. Baca sebanyak buku yg mungkin dengan pandangan kritikal terhadap stail penulis tersebut. Buat perbandingan antara buku. Anda akan dapati, anda boleh cipta stail tersendiri merangkumi beberapa aspek dalam buku2 tersebut. Pada mulanya mungkin sukar untuk mengadaptasi tapi lama-kelamaan, anda akan rasa selesa.

*Bahasa indah
Salah satu cara untuk menyuntikkan bahasa indah ke dalam karya adalah dengan membaca banyak buku/novel nukilan beberapa penulis ‘nama besar’ yg terkenal (pada zamannya atau zaman sekarang). Novel klasik mereka harus dijadikan guideline. Shahnon Ahmad, mungkin dengan ‘Ranjau Sepanjang Jalan’, A.Samad Said dengan ‘Salina’ atau Azizi Hj Abdullah dgn ‘Seorang Tua di Kaki Gunung’; sekadar menyebut beberapa nama. Deskripsi latar (langit, laut, gunung dll) atau wajah seseorang (fizikal/emosi) akan memberi keindahan pada karya. Ini mungkin terbit dari hati penulis itu sendiri – cuba fikirkan bila dan di mana fikiran anda terangsang untuk berpuitis.
Adakah bila berada di tepi laut?
Adakah bila mendengar lagu sentimental?
Adakah setelah membaca novel yg menyentuh hati?
 

Jangan give-up kalau tak boleh pada percubaan pertama atau kedua. Menjadi penulis bukanlah mudah, sebenarnya. Sesetengah orang mengambil masa lima bulan untuk menjadi terkenal, sesetengahnya lima tahun; selebihnya mungkin selepas kematian penulis.

Ada penulis berbakat, ada penulis rajin. Penulis berbakat yg malas takkan ke mana2. Penulis rajin akan terus berusaha sehingga berjaya menghasilkan karya yg akan diiktiraf, meraih anugerah dan diingati sepanjang zaman.

05:43

« Older entries