071107

Assalamualaikum semua.
Dear all,

From today, 07.11.07, this wp will cease to be active (although it will still be here).
Please visit my new site:

http://norzailina.blogspot.com

Feel free to leave your messages or any questions regarding writing or cooking in the CBox. You are also welcomed to chat on-line with me when or if we happened to be there at the same time.
Thanks.

Kosmo 29-10-2007

kosmo_lina.png

Lagi tentang IT

Friends,

Do visit http://duniatiger.blogspot.com
for the latest article on my novel, Impian Terindah.

Jemu Part 2

Atas dasar menyahut cabaran, saya elaborate sikit tentang topik (yg kalau tak betul cara menanganinya, jadi haru…hihi) iaitu:

*Jemu suami/isteri
Mari kita lihat beberapa kategori jemu antara suami/isteri yg mungkin timbul:
(i) jemu masakan
~ belikan buku2 masakan dan sama2 belek, jangan beli dan suruh isteri masak je. Suami kena tengok juga dan kata, “Yang, cuba masak ikan macam ni…nampak sedap.” Suami sama2lah tolong di dapur supaya semangat isteri naik sikit. Kalau tak tahu langsung kupas bawang, pura-pura la lap meja atau buat air untuk isteri, alangkah bahagianya! Ni bila isteri beli buku, suami marah2 la pulak atau perli kalau dia tak cuba resepi. Come on, man!

(ii) jemu rutin yg sama
~ sesekali bawalah isteri tengok wayang. Ni sesuai la kalau anak2 dah besar (& tak mau ikut – kalau mereka ikut, nak tgk citer kartun/binatang je). Bagi yg anak2 masih kecil, sabarlah kerana masanya akan tiba bila kamu berdua boleh kembali menjadi pakwe & makwe. Hujung minggu pergi berjemaah di masjid yg berbeza. Selalu kuliah Ahad (selepas Subuh) di Masjid Bangsar, minggu depan pergi pula ke Masjid Ampang, minggu berikutnya di Masjid Kepong…boleh sembang dgn suami/isteri tentang masjid2 yg dikunjungi, tiadalah jemu lagi (utk cari topik berbual).

(iii) buat kejutan
~ ni kira macam buat sesuatu yang exciting (untuk hilangkan jemu). Bergantung pada budget. Kalau berduit, belikan hadiah mahal. Isteri boleh tempah meja di restoran ternama, belanja suami makan. Atau tempah bilik di hotel pada hujung minggu.  Atau bawa keluarga bercuti. Pasti isteri/suami tak jemu dgn pasangan begini. Sentiasa happening…

(iv) jemu penampilannya
~ belikan baju baru, tak perlu tunggu waktu birthday atau Hari Raya je. Atau perfume baru biar bau dia lain sikit dari biasa. Takkan 10 tahun kahwin asyik berbau minyak wangi sama, kut? Isk, isk, jemunya…

(v) jemu yg-tak-boleh-cerita
~ cuba bawakan watak berbeza, siap dengan pakaian lain drpd yg lain, ubah suara mirip gadis penggoda di jalanan atau perempuan joget, mekap mcm bintang filem (sekadar menyebut beberapa contoh). Pasti tak jemu…hehe.

Maaf kalau ada tersinggung, ini sekadar hiburan semata-mata.
😉

Jemu

Rakan taulan,
Tentu sekali kita pernah berasa jemu. Sebagai manusia, adalah biasa jadi bosan terhadap rutin yang saban hari sama. Sebagai pekerja, jika tugasan tidak berubah selama 3 atau 4 tahun, jemu juga, bukan? Jadi, bagaimana hendak melepaskan diri dari rantai jemu yang membelenggu diri? Sebelum itu, mari saya tunjukkan kamu beberapa kategori jemu:

*Jemu masak
Kalau tiap2 hari goreng ikan, tumbuk sambal belacan, tumis sayur dan buat sup ayam, pastilah jemu masuk ke dapur satu fenomena buat kaum ibu (& isteri, hihihi). Untuk elakkan, setiap Sabtu/Ahad, buatkan senarai menu untuk seminggu. Dengan cara ini, kamu boleh cuba masakan berbeza untuk setiap hari dalam minggu itu…bila bershopping, simpan bahan (dlm freezer) yg nak digunakan terlebih dulu di bahagian depan, manakala yg lain di belakang, mengikut turutan dlm menu seminggu.

*Jemu makan
Anak2 mungkin jemu sebab ikan masak kicap atau sambal tumis tak berubah rasanya selama bertahun-tahun. Bila dah tau macam mana rasanya, tentulah tak suka dan tiada selera untuk makan. Untuk atasi, tukar jenama kicap/sos cili/sos tomato/sos tiram/cili kisar yg kamu gunakan. Rasa masakan tentu berubah!

*Jemu sajian serupa
Ini mudah saja. Cuba resepi baru tapi jangan ubah semuanya sekaligus. Maksudnya, kalau anak2 kamu suka sambal tumis, biar dulu dalam menu…ubah satu lagi masakan, katakanlah masak kicap ikan jadi masak taucu. Dgn cara ni, sajian baru dapat diperkenalkan secara perlahan-lahan. Ia proses memvariasikan sajian.

*Jemu menulis
Penyakit penulis yg dikenali juga sebagai writer’s block. Tiada satu patah perkataan pun yg terbit dari minda, kamu kecewa, kamu marahkan diri sendiri, kamu mengamuk dan keadaan jadi makin runcing. Apa nak buat, ya?
~ sembahyang & minta petunjuk/ilham
~ capai buku/novel/akhbar & baca (walau tiada kaitan dgn apa yg kamu tulis)
~ tonton tv/vcd filem yg kamu gemari
~ masak makanan yg kamu sukai (terapi minda)
~ berinteraksi dgn kawan2 siber di blog (berhati2 jgn keterlaluan)

*Jemu suami/isteri
No comments  😉

ps: Takziah buat keluarga Dr.Sheikh Muszaphar…

An evening in Rebung…

Koleksi foto sekitar ‘Majlis Penyerahan’ novel. Perjumpaan ini diadakan di Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur pada bulan Julai lalu.

sh03.jpg

sh02.jpg

sh01.jpg

sh051.jpg

Impian Terindah

Dipetik daripada laman web Alaf21 FC & Alaf 21

 tentangbulan.jpg

Penulis Norzailina Nordin, apabila ditanyakan komen mengenai Angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar yang berjaya ke angkasa turut merasa teruja dan bangga. Ini kerana beliau pernah bersua dengan angkasawan tersebut selain telah mengabdikan namanya dalam novel terbaru yang berbentuk futuristik iaitu “Impian Terindah”.

“You have a great imagination there. It’s an honor to be stated in your novel. Thanks again.” – Dr. Sheikh Muszaphar

~ Inilah kata-kata balasan emel Dr. Sheikh Muszaphar yang bertarikh 24 Januari 2007 setelah saya meminta keizinan beliau untuk memasukkan namanya di dalam novel Impian Terindah. Sebelum itu, saya emelkan sinopsis tentang novel tersebut dan memberitahunya perihal Kapten Sheikh Qirdan (jurutera aeronautikal). Pada tahun 2124, Kapten Sheikh Qirdan (cicit Dr. Sheikh Muszaphar) menjejakkan kaki ke bulan untuk membina pelantar kapal angkasa yang bekal berlepas ke planet Marikh.

~ Setelah menyerahkan novel tersebut kepada Dr. Sheikh Muszaphar pada 7 Julai 2007, beliau berkata akan membacanya di dalam kapal terbang semasa dalam perjalanan pulang ke Moscow. Antara kata-kata beliau semasa membelek buku itu, “Mana nama saya?”. Bila saya tunjukkan ayat pertama di dalam novel tersebut (sudah tercatat namanya), dia tersenyum lebar.

~ Dia sentiasa memberikan perangsang untuk berjaya tidak mengira kepada siapa, termasuk saya, yang antara lain katanya, “Having written 23 novels is a great achievement… may you continue to write more wonderful books in future.”. Dia selalu menasihati pelajar yang ditemuinya supaya belajar bersungguh-sungguh, yang bekerja agar berdedikasi serta memikul tanggungjawab dengan penuh tekun dan amanah.

Norzailina Nordin

Umum sudah sedia maklum tentang peristiwa bersejarah ini. Dr. Sheikh Muszaphar, 35 telah pun bertolak ke ISS sejauh 350km seterusnya mengelilingi orbit bumi, menjalankan kajian dan penyelidikan sains di angkasa lepas. Ini merupakan satu kebanggaan bagi seluruh rakyat Malaysia.

Bersyukur kita kerana Angkasawan Malaysia ini telah dapat menjalankan misinya dengan lancar serta mengharumkan nama negara di persada dunia khususnya dalam bidang aeroangkasa.

Hoorey for Friday

Sedara/sedari,

Mulai 26-28 Oktober ini (Jumaat-Ahad), saya akan berada di Kuantan. Hah? Ada apa kat Kuantan? Banyak, nanti saya cerita lepas saya balik dari sana. Bukan, bukan untuk Demo Memasak. Kali ni bukan juga untuk jalan2 makan angin tapi nak menghadiri Simposium Penulis Pelbagai Kaum Ke-VIII sempena Hari Sastera 2007.

Rasa seronok dan tak sabar nak kutip ilmu daripada pembentang seperti SN Dato’ A.Samad Said, Sdr. Faisal Tehrani, En. A.Wahab Hamzah dan En. Mahat a/l Cina (yg pernah menjemput saya untuk on-air bersamanya di Radio Asyik). Pelbagai acara menarik sudah disediakan dan saya pasti takkan lepaskan peluang beramah mesra dgn peserta2 simposium dari seluruh negara, termasuk Sabah & Sarawak.

Salam manis.

Sunset in Klang

klang_01.jpg
Senja 17 Oktober 2007, Pelabuhan Utara Klang disimbahi cahaya keemasan mentari yg sedang terbenam. Sendirian di tepi pantai adalah saat yg cukup mengasyikkan.

klang_02.jpg
Pergi sejauh Pantai Jimbaran, Bali pun tidak dapat menikmati keindahan seumpama ini. Bak kata pepatah, ‘Being at the right place, at the right time’. One of the greatest moments for a writer to maximize her romantic feelings. Hehe.

 

I know what I did last raya!!

raya_05.jpg
The weather was fantastic, macam spring kat UK.

 raya_01.jpg
Horse-riding, beb…!

 raya_02.jpg
Dah terlambat nak join team Lord of The Rings!

 raya_03.jpg
Takde senduk, kayu golf pun jadilah…

raya_04.jpg
Flowers are a girl’s best friend…

« Older entries